> THE LIONESS

THE LIONESS





     
                                                                                                                 Page [32]

In this lesson you are going to read an African folk tale entitled. The Lioness. You will probably come across a few words and phrases which are unfamiliar to you. Do the following exercises before you read the story. 

Meanings of some adjectives are given below. The number after each meaning shows the paragraph where the word is found. Find the word. 

not enough/ very little (3) 
Answer : meagre 

strong and well built (12) 
Answer: sturdy 

smelling pleasant (12) 
Answer : fragrant
 
left uncultivated (16) 
Answer : fallow

awake and watchful (22) 
Answer : vigilant

thoroughly wet/ soaked (22) 
Answer : drenched 
                                   
                                                                                        Page [33]

Find the verbs whose meanings are given below. The number after each meaning shows the paragraph where the word is found. 

eating up quickly (04)  
Answer : devouring

turn around (10)             
Answer : whirl

took long steps (20)   
Answer : strode

follows by moving slowly and carefully (21) 
Answer : stalked

suffered (23) 
Answer : wound

threw with great force (23) 
Answer : hurled

pulled (a heavy object) (24)
Answer : dragged

pulled back (26) 
Answer : withdrew

gave up (26) 
Answer : abandoned

carried on (war) (31) 
Answer : waged


Match the nouns in column A with their correct meanings in column B. The number after each word shows the paragraph where the word is found. 
    
  A                                      B
exile (8)                           starting of day 

hearth (17)                      stomach

dawn (20)                        punishment by                                                      
                                         sending away from                                                 
                                         one's own place

belly (24)                          open fire place 

Answer - 
 
A                                              B
exile (8)                             punishment by 
                                        sending away from  
                                          one's own place

hearth (17)                      open fire place      

dawn (20)                        starting of day 

belly (24)                          stomach


DID YOU ENJOY THE STORY?                                        Page [38] 

Read paragraphs 1 to 4 and complete the word verbs with words and phrases to clarify the point in the centre. 
 
Answer -

Description of the man : 
1. strong
2. brave
3. poor
4. orphan
5. young 

Things said about him in the village. 
1. Very poor
2. Unmarried

Things the lion did when the man lay down. 
1. Followed his tracks
2. Sniffed his meagre belongings
3. Circled the place
4.Vanished in the undergrowth

Why he thought the lion did not eat him. 
1. Lion is not hungry
2. He isn't worth devouring
3. He is very poor

READ AGAIN                                                                                Page [ 39] 

Read paragraph 5 and say which word best describes the man when he got up. 
healthy, dreamer, hopeful, hungry, hopeless, tired
Answer : The word which describes the man when he got up is hopeful .

Read paragraphs 6 to 7 and answer the following. 

1. What happened when the sun went down? 
Answer : The lion came again and circled the place where the man lay down to sleep. 

2. What type of man did the lion's daughter want for a husband? 
Answer: She wants a good man who will care for her and bring up her children well. 

3. Why did the lion choose him for his daughter? 
Answer: The lion chose him for his daughter because he thought he would be a good husband . 

4. What promise did the lion make before he left? 
Answer: The lion promised to bring his daughter. 

Read paragraph 8 and complete the following notes. 

The reasons for which he decided to marry the lion's daughter 

1. A poor man cannot choose. 

2. An unarmed man cannot defend himself. 

3. Better to live to see the morning. 

4. Better a lioness for a wife than no wife at all. 

5. Better a lioness for a wife than loneliness and exile. 

READ FAST

Read paragraphs 9 to 21 and complete the statements given below. 

1. We know that the young man was an honest person because he sent away a beautiful girl for the promise he made to lion. 


2. He was surprised to know that she was the lion's daughter because everything about her was like that of a human being. 


3. The young man decided to return to his village because he got a beautiful wife. 


4. The chieftain gave him a piece of land because he did not had any land. 


5. The two ways in which the young man's children were different to other children were they were growing faster and much stronger. 

6. The neighbouring tribe wanted to attack the young man's village because they were full of greed and jealousy of the young man's village's prosperity. 

7. The lioness woman 'stalked their tracks' because the villagers could not hold off the attacks of their enemy. 


READ CAREFULLY                                             Page [40]

Read paragraph 22 and complete the flow chart to show how the lioness attacked the enemy. 

DID YOU READ WELL?                               Page [41]

Read paragraphs 23 to 28 carefully and study the following table. Some extracts from the passage are given as clues in the first column. In column 2 indicate who the italicized word refers to. Choose the word from the box given below to show the characteristic depicted about the person (s). 
honest, defeated, revengeful, cowardly, helpless


Read paragraphs 29 to 32 and say whether each of the statements are True or False. 
                                                                                            Page [42]

1. The young man's wife had the strength of a lioness and a human being. 
Answer - True

2. She would be able to live with the remaining strength of a lioness. 
Answer - False

3. The witch- doctor was willing to help her. 
Answer - True

4. The witch- doctor made the spirit of Death defeat the spirit of Life. 
Answer - False

5. When the soul of the lioness escaped, the women died. 
Answer - False

6. Everyone in the village knew that she was a lioness. 
Answer - True

7. The villagers were frightened that she was a lioness. 
Answer - False

LANGUAGE PRACTICE           [Prepositions]

Let's write a poem. However, first match the phrases in column A with the appropriate prepositional phrases from column B. For example
There is deathly silence......... around me. 

A                                                          B

1. There is a deathly silence        on my face. 
2. An owl hoots                             on the hill top.
3. A jackal howls                         across the sky. 
4. The tall grass rustles              to the quiet of  
                                                         my home. 

5. While the dim lights               from the 
of a house twinkles                 branches above. 

6. A gentle breeze blows       rumbling above. 
7. And there's a sudden         in the distance. 
thunder 

8. As lightning flashes         on the leaves. 
9. Raindrops begin to            around me. 
patter 
10. I slowly walk back           nearby. 

Answer- 

Column A                                        Column B
1. There is a deathly silence        around me.
2. An owl hoots                             from the 
                                                   branches above. 

3. A jackal howls                       on the hill top. 
4. The tall grass rustles            nearby. 
5. While the dim lights            in the distance. 
   of a house twinkles 

6. A gentle breeze blows           on my face. 
7. And there's a sudden           rumbling above. 
thunder

8. As lightning flashes             across the sky. 
9. Raindrops begin to                on the leaves. 
patter
 
10. I slowly walk back             to the quiet of
                                                     my home. 

Check your answers with the person sitting next to you. Then verify your answers with the teacher. 

Now rewrite each of the sentences in your exercise book in the same order. The title of your poem is Night. 
After you've done that, underline all the prepositions in the poem. 

Answer - 
                   Night 
There is a deathly silence around me.
An owl hoots from the branches above. A jackal howls on the hill top.
The tall grass rustles nearby. 
While the dim lights of a house twinkles in the distance. 
A gentle breeze blows on my face. 
And there's a sudden thunder rumbling above. 
As lightning flashes across the sky. 
Raindrops begin to patter on the leaves. 
 I slowly walk back to the quiet of my home. 

Prepositions in the poem are as under-
                            
                            Night 
There is a deathly silence around me.
An owl hoots from the branches above. A jackal howls on the hill top.
The tall grass rustles nearby
While the dim lights of a house twinkles in the distance. 
A gentle breeze blows on my face. 
And there's a sudden thunder rumbling above
As lightning flashes across the sky. 
Raindrops begin to patter on the leaves. 
 I slowly walk back to the quiet of my home. 
                           
                                                    Page [43]
Below are some sentences. Wrong prepositions have been used in each.  
                      
Underline the preposition in each sentence and replace it with the correct one. 

1. I hope to finish my work on 5 o' clock . 
Answer- I hope to finish my work on  5 o' clock. 
I hope to finish my work at 5 o'clock. 

2. Navin was born on June. 
Answer - Navin was born on June. 
Navin was born in June. 

3. You must get up early at the morning. 
Answer - You must get up early at the morning. 
You must get up early in the morning. 

4. At the summer, I will take a holiday. 
Answer- At  the summer, I will take a holiday.
In the summer, I will take a holiday. 

5. Sleep well on night. 
Answer - Sleep well on  night. 
Sleep well at night. 

6. Mr. Ram is leaving to home on the 14th of this month. 
Answer- Mr. Ram is leaving to home on   the 14th of this month. 
Mr. Ram is leaving to home in the 14th of this month. 

7. Ramu will go for hospital to see his friend. 
Answer- Ramu will go for hospital to see his friend.
Ramu will go to hospital to see his friend. 

8. The thief ran in the garage when the police came. 
Answer - The thief ran in the garage when the police came. 
The thief ran into the garage when the police came. 

9. The traffic police will not allow you to run through the road. 
Answer - The traffic police will not allow you to run through the road.
The traffic police will not allow you to run across the road. 

10. The money must be divided among the two of you. 
Answer - The money must be divided among the two of you. 
The money must be divided between the two of you. 

11. The sky is over my head. 
Answer - The sky is over my head. 
The sky is above my head. 

12. The boy is fishing underneath the bridge. 
Answer - The boy is fishing underneath the bridge. 
The boy is fishing under the bridge. 

13. The dead dog is below the wheel of the car. 
Answer - The dead dog is below the wheel of the car. 
The dead dog is beneath the wheel of the car. 

14. We heard it on the evening news. 
Answer - We heard it on the evening news.
We heard it in the evening news. 

15. The meeting is at the afternoon. 
Answer - The meeting is at the afternoon. 
The meeting is in the afternoon. 

16. All the work is underneath their control. 
Answer - All the work is underneath their control. 
All the work is under their control. 

17. Switzerland is situated among Germany, Italy and France. 
Answer - Switzerland is situated among 
Germany, Italy and France. 
Switzerland is situated between Germany, Italy and France. 

18. The people are fighting on their rights. 
Answer - The people are fighting on their rights. 
The people are fighting for their rights. 

19. Dr. Radhakrishnan was born in 5th September. 
Answer - Dr. Radhakrishnan was born in 5th September. 
Dr. Radhakrishnan was born on 5th September. 

LET'S WRITE 
 
Below are some words and phrases. Use them and write a ghost story. 

Cyclist- alone on tour- dark, windy evening- drizzle- village far away- half broken down house- leaking roof- creaking doors- windows-night-cold-silent-raining-footsteps around house-knock at door- no one- suddenly shrill woman's laughter-runs inside house- saw only white sari going out of window. 
Answer - 

  It was a dark, windy evening, with slight drizzle. A cyclist was alone on a tour. The village was far away so he couldn't stop anywhere. After almost an hour, he came across a deserted place and saw a half broken down house. He decided to spend one night in that house so he entered inside. There was a leaking roof, creaking doors and windows. The cyclist couldn't sleep as it was a cold, silent night and it was raining outside. After a while, he heard footsteps around the house. Meanwhile, someone knocked at the door. The cyclist opened the door but there was no one outside. Suddenly, he heard a shrill woman's laughter. He got so scared that he ran inside the house and saw only white sari going out of window. 



If you found this blog helpful, then don't forget to share it with your friends and follow English Learning! 

Post a Comment

0 Comments